August 11, 2017 | In: Marketing

Sju skäl att välja en examenskarriär inom rådgivning – bortsett från lön

Vid en intervju, vad svarar du när en rekryterare frågar: “Varför vill du vara konsult?”

Om du går med i konsultsektorn kommer du sannolikt att tjäna i regionen 33k i månaden, med stora förmåner som kastas in såsom möjligheten till betald vidareutbildning, betald ledighet och utmärkta föräldraförmåner. Men när en rekryterare frågar dig varför du vill vara konsult kan du inte svara “lönen, förstås!” Se till att du kan formulera vad dina (mindre konkreta) skäl är för att vilja komma in i yrket. Jag har pratat med arbetskunskapskonsulter från en rad företag och kommer med sju stora skäl för att vara konsult:

1. Variation

“Att arbeta i ett stort internationellt företag innebär att spännande möjligheter i Storbritannien och utomlands kan komma upp med mycket kort varsel och du vet ofta aldrig vilken kund eller ett projekt du ska arbeta på om några månader”, säger Claudia Bates, en senior konsult hos Roland Berger.

En av de mest tilltalande aspekterna av managementkonsulting är det stora utbudet av projekt du ska arbeta med, kollegor du ska arbeta med och kunder som du kommer att träffas. Många konsultföretag erbjuder också internationella rese möjligheter.

2. Tidigt ansvar

“Jag är fortfarande i mitt första år här, så jag är vanligtvis den yngsta personen på laget. Trots detta har jag enskilda arbeten som jag är ansvarig för, säger Olivia Cleary, en associerad med The Boston Consulting Group .

Du kommer att anförtro ansvar och arbeta med ledande kunder snart inom din karriär, vilket är spännande om du är den typ som trivs på utmaning.

3. Kontinuerligt lärande

“Det varierade arbetet med de otaliga möjligheterna att lära sig nya färdigheter vädjade till mig”, säger Macarena Blanco, senioranalytiker på Alfa .

Management Consulting erbjuder chansen att fortsätta att lära och utveckla hela din karriär.

4. Fantastiska arbetskamrater

“Jag förväntade mig verkligen inte att arbetsmiljön var lika kul, levande och sällskaplig som den är. Jag har gjort riktiga vänner här, inte bara arbetskollegor, säger Chessy Whalen, konsult på OC & C Strategy Consultants .

Konsultsektorn lockar högkvalitativa akademiker, så du kommer att arbeta med olika, intelligenta, likasinnade kollegor som tycker om att kombinera kreativt, innovativt tänkande med ett mycket praktiskt förhållningssätt till problemlösning.

5. En imponerande kompetensuppsättning

“Jag kunde utveckla både mina organisatoriska och tidskompetens och lära mig olika sätt att analysera och effektivt kommunicera data om komplexa ämnen”, säger Alex McAleavy, en associerad med Parthenon-EY .

Tack vare verktyget för affärs- och ledningsförmåga utvecklas, kan konsultation öppna intressanta alternativ i andra karriärområden längre ner i raden.

6. Möjligheter till att uppnå resultat

“Det är väldigt spännande att arbeta med människor på kol ansiktet för att fullt ut förstå de frustrationer de står inför, och sedan designa en lösning med dem som i många fall gör sina jobb och tusentals andra lättare”, säger Alex Gordon Lennox, en senior konsult hos Newton Europe .

Om du arbetar med ett framgångsrikt konsultprojekt, är det enorm tillfredsställelse när du ser att det har gjort en riktig skillnad och gynnat en kund.

7. Alla utbildningar sökes

Det finns ett starkt numeriskt element att konsultera, så det kan vara en fördel att ha en examen i affärer, ekonomi, vetenskap eller teknik, men det är inte nödvändigt. Konsulteringsföretag välkomnar sökande med examen i alla ämnen. Konsultverksamheten erbjuder också spännande karriärmöjligheter för dem med en relevant doktorsexamen, universitetsutbildning eller branscherfarenhet.